Η περιοχή

ΑΝΗΛΙΟ

Η Τοπική Κοινότητα Ανηλίου υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Μετσόβου, σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που επέφερε το πρόγραμμα Καλλικράτης και είχε ως αποτέλεσμα τη συγχώνευση των τοπικών κοινοτήτων στο Δήμο Μετσόβου.

Το Ανήλιο είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.060μ στις πλαγιές της Β. Πίνδου, απέναντι από το Μέτσοβο. Στην περιοχή, εκτός από την Ελληνική,  εξακολουθεί να ομιλείται και η Βλάχικη γλώσσα, η οποία ανήκει στη γλωσσική ομάδα των Βαλκανικών Ρωμανικών γλωσσών, με προέλευση τη Λατινική, η οποία καλλιεργήθηκε μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η ονομασία Ανήλιο προέρχεται από τη μετάφραση της Βλάχικης ονομασίας του χωριού, “Kiare” που σημαίνει το «ανήλιαγο μέρος». Ωστόσο, το όνομα αδικεί το χωριό, καθώς βρίσκεται σε ένα πανέμορφο και ηλιόλουστο μέρος με ξεχωριστή θέα και φυσική ομορφιά. Σήμερα το Ανήλιο παραμένει γεμάτο ζωή με περίπου 1000 κατοίκους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χώρους εστίασης με τοπική κουζίνα και τουριστικές υποδομές, ενώ το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο καλύπτουν τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΗΛΙΟΥ

Ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αλλά και συσπείρωση του χωριού είναι ο ρόλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανηλίου.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1980 και έχει ως βασικό σκοπό τη διατήρηση των εθίμων, την προβολή της κοινότητας, τη διοργάνωση κοινωνικών και εθελοντικών δράσεων σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς.

Ως επίσημη γιορτή του χωριού έχει καθιερωθεί η ημέρα της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, με τοπικό πανηγύρι και χορευτικές εκδηλώσεις.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

Η Εγνατία Οδός προσέδωσε μια νέα διάσταση στην ανάπτυξη του χωριού και της ευρύτερης περιοχής με την αύξηση του τουρισμού. Η εύκολη και άνετη πρόσβαση δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ανακαλύψουν τους μικρούς θησαυρούς που κρύβουν οι τοπικές κοινότητες του Δήμου Μετσόβου.

[i] https://www.vlahoi.net/

[ii] https://anilio-metsovou.weebly.com/ Νικόλαος Τζαρούχης- Βάϊας Γεωργίου

ΜΕΤΣΟΒΟ

Απέναντι από το Ανήλιο, σε απόσταση 4,5χλμ βρίσκεται το Μέτσοβο, η έδρα του Δ. Μετσόβου. Η αξιοσημείωτη ιστορική, εμπορική, οικονομική και πολιτισμική πορεία του Μετσόβου μέσα στο χρόνο, χάρη στη γεωγραφική του θέση, δικαιολογεί απόλυτα τη σημερινή του ανάπτυξη, ως ένα πρότυπο ημιαστικό κέντρο με υψηλό βιοτικό επίπεδο και εντυπωσιακή τουριστική κίνηση. Το ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και η οικογένεια Αβέρωφ συνετέλεσαν στην σύγχρονη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Μετσόβου.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΤΩΓΙ-ΑΒΕΡΩΦ

Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα μεράκι. Ύστερα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο όραμα. Πρέπει να έχει ζήσει κανείς την πραγματοποίηση οραμάτων που φαίνονταν να μην έχουν πιθανότητες επιτυχίας, για να μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πλάτεμα ψυχής

Με αυτά τα λόγια ξεκινά μια ανεπανάληπτη εμπειρία ξενάγησης στο Οινοποιείο, που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική πρωτοτυπία, τα εκατοντάδες γαλλικά δρύινα βαρέλια παλαίωσης και το wine bar, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ξεχωριστές ποικιλίες και να μυηθείτε στο γοητευτικό κόσμο του κρασιού.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ (ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ)

Από τα πιο ξεχωριστά και σπάνια σημεία της Ελλάδας, η «Ζεστή Κοιλάδα» ή αλλιώς «Βάλια Κάλντα» αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου. Ο Δρυμός έχει μοναδικό οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον γιατί συνδυάζει ένα τοπίο μοναδικής αισθητικής με τον βιότοπο μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000).

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΣΙΤΣΑ

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, γνωστό και ως «Αρχοντικό» είναι ένα από τα πρώτα έργα του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχάηλ Τοσίτσα και λειτουργεί από το 1955. Στεγάζεται στο ανοικοδομημένο αρχοντικό Τοσίτσα και διατηρεί τη φιλοσοφία του «ανοιχτού μουσείου» ζωντανεύοντας την ατμόσφαιρα περασμένων αιώνων.Πολύτιμα αντικείμενα και πλούσιες συλλογές αναδεικνύονται στο φυσικό τους χώρο ταξιδεύοντας τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΝΑΚΑ

Το Λαογραφικό Μουσείο Τσανάκα στεγάζεται στο παλιό πέτρινο αρχοντικό οίκημα της οικογένειας Βενέτη, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου και είναι μουσείο μετσοβίτικης -βλάχικης τέχνης. Το Μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2014.

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΑΡΩΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑ

Το Τυροκομείο λειτουργεί από το 1955 με πολλές διακρίσεις και βραβεία για τα εκλεκτικά τυροκομικά προϊόντα.

Η ετήσια παραγωγή αγγίζει τους 170 τόνους διαφόρων ειδών τυριών που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και την ιδιάζουσα γεύση τους.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2656041235, 2656041717

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ε. ΑΒΕΡΩΦ

Με αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα, η Πινακοθήκη Αβέρωφ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία νεοελληνικής τέχνης. 

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας (1988), το Μουσείο  προσέλκυσε το εικαστικό και επιστημονικό ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών και ερευνητών. Εκτός από τις εκθέσεις που φιλοξενούνται κατά περιόδους, το Μουσείο διατηρεί σε μόνιμη έκθεση έργα των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Παρθένη, Μόραλη, Τέτση και πολλών άλλων καλλιτεχνών.

ΛΙΜΝΗ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ

Η Λίμνη Πηγών Αώου είναι μια ορεινή τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 1.350μ. Βρίσκεται ανάμεσα από τα δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου, και απέχει 20χλμ βορειοδυτικά από το Μέτσοβο. Εκτός από την ομορφιά του τοπίου, εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η βλάστηση γύρω από τη λίμνη με σπάνια φυτά και η ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει εντυπωσιακά και σπάνια πουλιά.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Η πόλη των Ιωαννίνων, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50χλμ μέσω της Εγνατίας Οδού. Ένα μεγάλο αστικό κέντρο με πλούσια ιστορία και πνευματικότητα, έντονη ζωή και άνθιση. Το Κάστρο, τα μουσεία, το σπήλαιο Περάματος, η λίμνη Παμβώτιδα με το νησάκι της, το ιστορικό κέντρο, η ζεστή φιλοξενία και γαστρονομία, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που δίνουν στην πόλη την ξεχωριστή ταυτότητά της.

No data was found

LIVE ΚΑΜΕΡΕΣ

OFFICIAL

SNOWREPORT

Το Chalet Chamois
σας περιμένει
το Σάββατο 16/12/23
και την Κυριακή 17/12/23
για καφέ & σνακ!